Naistul Dorel Manea, fost membru al Ansamblului „Poiana” din Poiana Lacului

Loading

 Dorel Manea s-a născut în anul 1946 și a decedat în anul 2000. A fost un virtuoz al naiului, a fost omul care a ştiut să valorifice folclorul muzical, ridicându-l acolo unde îi era locul. A fost cel care, alături de ansambluri folclorice reprezentative, a făcut cunoscut cântecul popular românesc peste hotare.

 În decursul carierei sale îl găsim pe naistul Dorel Manea la pupitrul Fanfarei Garnizoanei din Piteşti, dar şi al Ansamblurilor: „Argeşul” din Curtea de Argeş, „Chindia” din Piteşti, „Murguleţul” din Costeşti, „Poiana” din Poiana Lacului, „Plaiuri argeşene” din Piteşti, „Dacia” din Mioveni, „Dorul” din Piteşti şi „Căluşul” din Scorniceşti, Ansamblul folcloric profesionist „Doina Gorjului” din Târgu Jiu și Ansamblului Național „Transilvania” din Baia Mare.

 Din 1989, de când a preluat Orchestra „Doina Argeşului”, şi până în anul 2000, când a plecat să dirijeze în ceruri, Dorel Manea a reuşit să readucă, prin intermediul instrumentiştilor pe care i-a promovat, spiritul de altădată al acestei prestigioase „Orchestre” cu care a concertat în aproape toate oraşele ţării, dar şi în străinătate.

 Dorel Manea a făcut numeroase înregistrări în Radio şi în albumele unor solişti de prestigiu de astăzi, fiind un adevărat şlefuitor de talente.