Scrisoare deschisă către coaliţia de guvernare a României

Loading

Societatea civică prin Platforma EuRoCivica: „Deşi au trecut 5 luni de când a venit la putere, actuala coaliţie de guvernare a uitat promisiunile făcute, eşuând în lupte politice sterile şi declaraţii lipsite de substantaţă!”

Scrisoare deschisă către coaliţia de guvernare a României

 Asumându-și rolul de interfață activă între comunitate și puterea politică, societatea civilă a reușit să amendeze multe din derapajele antidemocratice ori împotriva statului de drept puse la cale de guvernele iresponsabile. Folosind instrumente legale de acțiune politică, grupurile și organizațiile civice au blocat ascensiunea iliberalismului și a guvernărilor autoritare. Dar experiența arată că puterea politică necontrolată, oricât de democrată ar susține că este, are tendința de a ignora propriile promisiuni și chiar de-a devia de la traseul democratic promis.

 România are nevoie de reforme structurale urgențe pentru a ieși din promiscuitate și pentru a deveni un autentic stat de drept, pentru a asigura respectarea drepturilor și libertăților civile, a drepturilor minorităților sau în consolidarea independenței justiției și a justiției însăși. Deși au trecut 5 luni de când a venit la putere, actuala coaliție de guvernare pare să fi uitat promisiunile făcute, împotmolindu-se în lupte politice sterile, producând doar declarații lipsite de substanță.

 Amintim actualei guvernări că urmărim continuu ducerea la îndeplinire a promisiunilor făcute, dintre care multe reflectă doleanțe ale protestatarilor care au ieșit în stradă. Grupurile și organizațiile semnatare își exprimă dezamăgirea cu privire la neîndeplinirea angajamentelor pe care Puterea și le-a asumat. Suntem pregătiți să reluăm acțiunile prin care cerem respectarea acestor angajamente.

 În acest sens cerem actualei puteri demararea de îndată a actiunilor necesare pentru punerea în practică a propriilor asumări. Pentru edificarea relației de încredere între colectivitate și Putere, cerem ca demersurile să fie explicite, comunicate transparent și la timp și supuse unor dezbateri autentice.:

  • Depolitizarea administrației publice
  • Legiferarea unui Cod Electoral modern
  • Eliminarea imposturii în educație
  • Modernizarea sistemului imunităților
  • Desecretizarea arhivei Partidului Comunist Român

Citiţi întregul conţinut aici